Directorio Web
Image default
Architecture

Jouw kat zijn eigen deur

Krabt je binnen-/buitenkat aan de deur om binnen te komen of verlangt hij naar meer tijd buiten? Of misschien heb je een eenvoudige manier nodig om een groter huisdier van je kat te scheiden tijdens de maaltijd. Kattenluiken kunnen in deze situaties misschien helpen.

Wanneer je voor het eerst aan een kattenluik denkt, denk je waarschijnlijk aan een klein klepje aan de onderkant van een deur waarmee een huisdier je huis uit kan komen. Maar er zijn een groot aantal opties als het gaat om luiken voor katten, inclusief die in een muur in jouw huis kunt installeren. Er zijn enkele kattenluiken met elektronische sloten en die kunnen worden bediend vanuit een app op je telefoon. Hier is alles wat je moet weten over kattenluiken voor jouw huis.

Waarom je een kattenluik nodig zou kunnen hebben

Kattenluiken zijn een uitstekende optie voor ouders die de toegang van hun huisdier tot ruimtes binnen en buiten het huis willen beheren. Bij huishoudens met meerdere dieren kan een kattenluiken goed gebruikt worden, omdat het voor meer scheiding tussen de dieren zorgt. Bijvoorbeeld, een kattenluikje kan jouw kat toegang geven tot de kattenbak zonder gestoord te worden door een nieuwsgierige hond. Een klein deurtje kan ook een waardevolle ontsnappingsroute zijn voor een kat, terwijl het voorkomt dat een groter huisdier er doorheen kan.

Kattenluikjes zijn ook handig bij de introductie van een nieuw huisdier in je huishouden. Een kattenluikje geeft een nieuw katje haar eigen ruimte, maar geeft het haar de mogelijkheid om geleidelijk haar nieuwe omgeving te verkennen. Kattenluiken zijn ook handig als er sprake is van kattenagressie of andere gedragsproblemen waarbij controle over verschillende gebieden in huis nodig is. Kattenluiken kunnen ook zorgen voor meer mogelijkheden tot verrijking van het leven. Als je bijvoorbeeld je kat toegang wilt geven tot de studeerkamer of kantoor wanneer je weggaat, maar de deur dicht wilt houden om de warmte of airconditioning binnen te houden, dan is een kattenluik een geweldig en effectief compromis.

Denk aan de persoonlijkheid en veiligheid van je kat

Verlegen katten kunnen baat hebben bij de extra privacy en beperkte toegang die een kattenluik kan bieden. Misschien wil je een schuilplaats in een kast toestaan zonder dat de deur altijd open staan. Aan de andere kant zou een avontuurlijke maar verantwoordelijke kat baat hebben bij een kattenluik dat alleen hij mag gebruiken om het huis te verkennen, terwijl andere dieren die niet dezelfde toegang krijgen, binnen de perken worden gehouden. Een kattenluik kan jouw kat ook de buitenlucht laten verkennen. Binnen- en buitenkatten die getraind zijn om zich niet buiten te wagen en die onder toezicht kunnen blijven, kunnen baat hebben bij de verrijking van hun leven die een kattenluik naar buiten biedt. Houd alleen altijd de veiligheid van je kat in gedachten en houd haar in de gaten als ze buiten is.

 

Soorten kattenluiken

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten kattenluiken op de markt. Sommige kattenluiken, zijn bedoeld voor een muur of deur in huis. Voor buitenshuis zijn er producten van kunststof kattenluik met een afsluitbaar, inschuifbaar paneel om huisdieren moet je nachts binnen houden of wanneer je boodschappen aan het doen bent.

Andere kattenluiken, hebben een grote kat/kleine hond 4-weg zelfsluitende deurtje. En hebben een viervoudig vergrendelingssysteem waarmee je kunt kiezen tussen open, gesloten, alleen toegang voor binnen en alleen toegang voor buiten. Dankzij de vooruitgang in slimme technologie is er nu ook een breed scala aan functies beschikbaar voor elektronische huisdieren luiken, zoals sleutelhangers of microchip toegang waarmee alleen bepaalde huisdieren door het luikje kunnen, en zelfs kattenluiken die je kunt bedienen met een app op jouw telefoon.

Welk kattenluik je ook kiest, met wat siliconenkit en schuim met hoge dichtheid kun je al veel besparen op jouw elektriciteitsrekening. Op de website van Happy-Animal kun je de verschillende kattenluik binnendeur bekijken.