Directorio Web
Image default
Home and Garden

Vergeling van een houten vloer

De meeste houten vloeren zien er warm en bruin uit, echter kunnen ze door ouderdom wel gaan verkleuren. Sommige zoals eiken en grenen kunnen door middel van daglicht/zonlicht verkleuren. De vloeren krijgen hierdoor een wat warmere tint. Wel zijn er methoden om deze verkleuring tegen te gaan of wat te camoufleren.

Kleurolie

Het makkelijkste kun je je houten vloer met een kleur olie lakken om verkleuring tegen te gaan. Ook kun je een hout roken of logen. Als je kiest voor kleurolie, welke kleur moet je dan gebruiken?

Bij een lichte uitstraling kun je het hout met een lichte was-olie behandelen, zoals wit of grijs. Bij goed onderhoud zal de vloer de lichte uitstraling in stand houden. Wanneer je je vloer met bruine of zwarte kleurolie behandelt valt het verkleuren meer op.

Je kunt je vloer ook logen; hierbij wordt hout in loog onder gedompeld. Loog weekt verflagen los van het hout en hierdoor zal het hout gaan verbleken.

Vooral bij grenen heeft dit een goede werking. Tevens kun je je vloer roken, dit is alleen van toepassing op eiken hout. Het looizuur in de eiken planken wordt door de ammoniakdampen geneutraliseerd, hierdoor raakt de vloer vergrijsd.

Onderhoud van de vloer

Wanneer je houten vloer permanent vergeeld is geraakt, kun je er ook voor kiezen je vloer opnieuw te laten schuren. Zorg wel voor een schuring van de afwerklaag en het hout. Hierdoor zal je vloer er weer als nieuw uit zien. Door te schuren werk je meteen ook beschadigingen en andere krassen weg.

Als je dit zelf niet kunt, kun je een parketteerder inschakelen die je hierbij helpt. Als je wil proberen verkleuring zo veel mogelijk te voorkomen, kun je ervoor kiezen parketvloer zo veel mogelijk uit het zonlicht te houden. Je kunt dan een zonebescherming voor je ramen uitproberen.

https://www.parket-winkel.be