Directorio Web
Image default
Pets

Wat moet je zoeken in een kattenluik binnendeur?

Wat moet je zoeken in een kattenluik binnendeur?

Bent u van plan binnenkort een kattenluik te kopen? Op deze pagina zullen we je vertellen op welke punten je moet letten bij het aanschaffen van een goede kattenluik. We zullen kijken naar de grootte, het type deur en vergrendelingsmechanisme. Aan het eind leggen we je ook uit hoe je een kattenluik moet installeren.

Grootte

Zoek een kattenluik binnendeurdat groot genoeg is, zodat uw kat vrij naar binnen en naar buiten kan. Bekijk de afmetingen van de opening van het deurtje dat u overweegt, samen met het aanbevolen gewicht voor katten die het deurtje gebruiken. Een goede vuistregel is om het breedste deel van uw kat te meten, samen met de afstand van de onderkant van de buik van uw kat tot de schouders. Voeg twee centimeter toe aan deze twee metingen om de ideale breedte en hoogte van een kattenluik binnendeurte vinden. Op Happy-Animal.nl hebben ze de beste kattenluik binnendeur getest. 

Type deur

Sommige kattenluiken zijn ontworpen om op elk type deur te worden geïnstalleerd, inclusief binnen-, buiten-, holle- en volle deuren. Kattenluiken voor buitendeuren hebben meestal een flap om de opening die door het kattenluik binnendeurontstaat, af te sluiten. Bij de keuze van een kattenluik binnendeurvoor binnen, zult u zien dat de meeste versies open doorgangen zijn zonder klep. Sommige van deze kattendeuren hebben een frame dat gemakkelijk kan worden gebeitst of geverfd om bij uw binnendeur te passen. Bovendien kunnen sommige kattenluiken ook aan een muur worden bevestigd om uw kat een snelle doorgang van de ene naar de andere kamer te bieden.

Vergrendelingsmechanisme

Een kattenluik binnendeuris ontworpen om uw kat gemakkelijk toegang te bieden, maar er kunnen zich situaties voordoen waarin u de toegang wilt beperken. Om deze reden zijn veel kattenluiken voorzien van een vergrendelingsmechanisme. De meest eenvoudige versie is meestal een plastic stukje dat naar beneden schuift en voorkomt dat het luikje opengaat. Een meer geavanceerd viervoudig vergrendelingsmechanisme biedt echter meer controle. Met dit type vergrendeling kan het kattenluik binnendeurzo worden ingesteld dat uw kat alleen naar binnen kan, alleen naar buiten, naar binnen en naar buiten, of geen toegang heeft. De meest geavanceerde vergrendelingsmechanismen op kattenluiken gebruiken een magneet op de halsband van uw huisdier om het luikje te laten openen of gebruiken een chip-lezer om de unieke microchip van uw kat te herkennen voordat het luikje wordt geopend.

Hoe installeer ik een kattenluik?

De meeste kattenluiken worden geleverd met een sjabloon voor installatie. Samen met de sjabloon heeft u de volgende materialen nodig:

 • Boormachine met 3/8-inch of 1/2-inch boor
 • decoupeerzaag
 • Meetlint
 • Potlood
 1. Begin met het meten van de afstand van de onderkant van de buik van uw kat tot de vloer. Dit is ongeveer hoeveel centimeter u de onderkant van het kattenluik binnendeurvan de vloer moet plaatsen.
 2. Haal het deurtje uit de scharnieren en zet het op twee zaagpalen.
 3. Plaats het sjabloon op de deur en gebruik de meting van stap 1 om te bepalen waar de onderkant van het kattenluik binnendeurmoet komen. Houd er rekening mee dat de opening die u zaagt ten minste 15 cm van de rand van het deurtje moet zitten.
 4. Teken met een potlood rond de mal en/of gebruik plakband om de mal op zijn plaats te houden.
 5. Maak met de boormachine een gat in elke hoek van het sjabloon. Als u een metalen deur hebt (gebruikelijk bij buitendeuren), moet u een boor gebruiken die speciaal voor dit materiaal is ontworpen.
 6. Begin in één gat en gebruik de decoupeerzaag om een rechte zaagsnede te maken van de ene hoek naar de volgende, waarbij u het sjabloon zo nauwkeurig mogelijk volgt. Herhaal dit totdat u de opening voor het kattenluik binnendeurheeft uitgezaagd. (Gebruik net als bij de boor een decoupeerzaagblad dat bedoeld is voor metaal als u een metalen deurtje zaagt)
 7. Als u een zelfdragend kattenluik binnendeurgebruikt, plaatst u de binnen- en buitenzijden van het frame van het kattenluik. Bevestig het volgens de instructies met de bijgeleverde hardware. Als u geen zelfdragende deur gebruikt, moet u vier stukken hout zagen die overeenkomen met de afmetingen van uw deur, ze tot een frame samenvoegen en dit monteren voordat het kattenluik binnendeurkan worden geïnstalleerd.

Waar moet ik mijn kattenluik binnendeur plaatsen?

Installeer een kattenluik binnendeurop een plaats waar uw kat gemakkelijk toegang heeft tot een plaats die vaak bezocht wordt. Voor katten die zowel binnen als buiten vertoeven, is een buitendeur een gebruikelijke plaats voor een kattenluik. Een kattenluikje is echter ook handig op binnendeuren om uw kat snel toegang te geven tot een kamer waar de kattenbak of etensbakjes staan. Veel huiseigenaren kiezen voor deze oplossing als ze de kattenbak of voerbakjes van hun kat in een wasruimte, badkamer of slaapkamer zetten, maar de deur naar die ruimte niet altijd open willen houden.

Wilt u meer producten ontdekken van Happy Animal? Ga naar happy-animal.nl